Otto Backström gömde sig i skogen för de röda

Husbonden på Martas i Hangelby i Sibbo gömde sig i skogen för de röda och förfrös ena benet, som sedermera måste amputeras

Raul Nyström från Box i Sibbo minns från sin barndom på 1940-talet granne Otto Backström, som brukade besöka hans barndomshem. Otto var född år 1887 och dog 1960. Otto hade svårighet att röra på sig. Han gick med stöd av två käppar och färdades med häst och kärra. Raul fick också veta att Otto hade ett träben. Senare, 1951 köpte Rauls föräldrar tomt och byggde hus och blev grannar med Otto och hans fru Anna, som bodde i "lillstugan" på gården då sonen Alvar tagit över gården.
Det var först långt senare som Raul fick reda på vad Ottos handikapp berodde på. I februari 1918 flydde han husbonden på Martas i Hangelby i Sibbo till skogen, då en grupp rödgardister gjorde en räd i i trakten. Bönderna på landet ansågs av de röda vara ”utsugare” och borde därför bestraffas. I Sibbo hade flera husbönder avrättats efter en snabbrättegång på Kommunalhuset i Nickby, Gömstället i skogen var kallt och Otto förfrös ena foten. Senare utvecklade sig kallbrand i benet och det måste amputeras ovanom knä..

Platsbeskrivning
Martas hemman i Hangelby Sibbo
Tid
1918