Rödgardister kommer till Rödje-Fants i Östersundom

Barnen på gården kommer ihåg inbördeskrigets fasor

Rödgardister kommer till Rödje-Fants i Östersundom

Margit Salminen (Maggi) född 1909 minns hur barnen var rädda för rödgardisterna. Röda grupper kom till hemgården Rödje-Fants i Östersundom och tog pengar, en häst och säd från gården. Maggi och hennes äldre bror Nisse gick i Västersundom skola. En gång när de kom hem var rödgardisterna på gården. Maggi och Nisse var rädda för de röda och smög sig till potatiskällaren där drängen Jankka och en tjänarinna sorterade potatis. En gång kom de röda in i huset då Maggi låg i sängen. Mor Hilda hade gömt silvret i hennes madrass. Hon darrade av rädsla för att de röda skulle undersöka sängen.
Pappa Karl fördes av rödgardisterna till förhör i Peltola i Dickursby. Mor Hilda for då dit med häst med mat och samtidigt förhörde hon sig om av staben där om de fruktade röda i Mellungsby hade rätt att ta mat och hästar från gården. Hon fick veta att sådan rätt hade de inte och fick ett skriftligt bevis på detta. Karl kallades ännu en gång till förhör och då till Hertonäs dit också Hilda begav sig.

På Fallbacka i Mellungsby fanns en telefoncentral och därifrån kom meddelandet när tyskarna närmade sig Helsingfors. Pappa Karl flydde till Mölandet i Sibbo skärgård för att undgå de flyende rödgardisternas våldshandlingar. När tyskarna nått Helsingfors började de röda ge sig i väg i en lång karavan av slädar. De hade till och med degtrågen med där degen jäste så brått hade de fått att bryta upp. Barnen på Fants stod och tittade på tåget genom de små rutorna i salsfönstren. Efteråt hörde Maggi att de röda sagt att om de ej trott att det var så bråttom hade de tagit livet av alla i gårdarna på vägen.


Platsbeskrivning
Rödje-Fants
Tid
1917 - 1918